piątek, 10 marca 2017

Zielona zapiekanka w serowym sosie

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na zapiekankę, czyli najlepszy sposób na wysprzątanie lodówki. Ponieważ zalegało w niej trochę mrożonek postanowiłam je w końcu wykorzystać i dzięki temu miałam smaczny obiad na 2 dni.



Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

- porcję makaronu (u mnie razowe świderki)
- 450 g mrożonej mieszanki białego i zielonego kalafiora
- 200 g mrożonej zielonej fasolki
- 1 kulkę mozzarelli


Do przygotowania sosu potrzebujemy:

- 400 ml śmietany 18%
- 1 żółtko
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 łyżeczkę bazylii
- 1 łyżeczkę granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku








1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do miski.

2. Mrożone warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie odcedzamy i przekładamy do makaronu.

3. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, a następnie dodajemy go do makaronu i warzyw.

4. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli.

5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...