piątek, 7 kwietnia 2017

Carbonara z cukinią

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na carbonarę z dodatkiem cukinii. Lubię kombinować z carbonarą, bo wystarczy dodać 1 składnik lub zamienić bekon na warzywo, aby otrzymać zupełnie nowe, smaczne danie. Jeśli jednak jesteście zwolennikami klasyki, koniecznie zajrzyjcie tutaj.



Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- porcję makaronu spaghetti
- 2 żółtka i 1 białko
- 100 g wędzonego boczku
- pół małej cukinii
- 50 g startego parmezanu
- szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii
















1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki.

3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min).

4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min). 

5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce roztrzepujemy 2 żółtka i białko z jednego jajka, dodajemy parmezan oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

6. Do usmażonego boczku oraz cukinii dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu.

7. Następnie dodajemy również odcedzony makaron i mieszamy, aby wchłonął on jak najwięcej aromatu smażonego boczku.

8. Całość przekładamy do miski z jajecznym sosem, mieszamy i podajemy gorące z odrobiną startego parmezanu na wierzch.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...