środa, 5 kwietnia 2017

Najprostsze placki z marchewki

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pyszne, lekko słodkie placki z marchewki, które nie tylko apetycznie wyglądają, ale również doskonale smakują.



Do przygotowania ok. 10 niewielkich placków potrzebujemy:


- 3 średnie marchewki
- 1 szklankę mąki pszennej (szklanka 200 ml)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- dodatkowo olej do smażenia


1. Marchew obieramy, płuczemy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Starkowaną marchew osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.

3. Następnie do marchewki dodajemy jajko, mąkę, olej oraz sól i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być dość zwarta, tak aby łatwo nakładało się porcję masy na patelnię.

4. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Placki podałam z lekkim sosem czosnkowym.

Jeśli lubicie warzywne placki, koniecznie wypróbujcie również te z cukinii.

SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...