poniedziałek, 22 maja 2017

Burgery z dorsza


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na burgery z dorsza. Jeśli lubicie wegeburgery, sprawdźcie również jak przygotować burgery z ciecierzycy lub z białej fasoli.



Do przygotowania 8 burgerów potrzebujemy:

- ok. 450 g filetu z dorsza
- 2 jajka
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- po 2 łyżeczki ostrej musztardy i pikantnego ketchupu
- garść posiekanego szczypiorku
- łyżeczkę słodkiej papryki
- szczyptę soli i pieprzu ziołowego
- olej do smażenia
- ulubione warzywa i sosy


1. Filety z dorsza kroimy w niewielką kosteczkę i przekładamy do miski.

2. Do ryby dodajemy jajka, ketchup, musztardę oraz porcjami mąkę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy.

3. Następnie dodajemy przyprawy i posiekany szczypiorek. Mieszamy i formujemy kotlety. Jeśli masa nadal klei się do rąk, można dodać więcej mąki lub formować burgery za pomocą dużej łyżki bezpośrednio na patelni.

4. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy uformowane kotlety do zrumienienia z obu stron (ok. 3 minuty).


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...