poniedziałek, 15 maja 2017

Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na makaron w kremowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek i pomidorków koktajlowych.



Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy:

- makaron (u mnie razowe penne)
- 300 g świeżego szpinaku
- 500 g pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół opakowania sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i przyprawy do pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- głęboką patelnię











1. Na rozgrzanym maśle przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość solimy, aby grzyby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez ok. 10-15 minut.

3. Do usmażonych grzybów dodajemy szpinak. Mieszamy i smażymy, aż liście zmniejszą swoją objętość (ok. 5-10 minut).

4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta.

5. Jako ostatnią dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, aż śmietana zgęstnieje i utworzy kremowy sos.

6. Na koniec wszystko doprawiamy i podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem.


Spróbujcie również makaronu z brokułami w sosie serowym.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...