czwartek, 25 maja 2017

Makaron z pesto z awokado i mięty

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na spaghetti w zielonym pesto z awokado i świeżej mięty.



Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- makaron (u mnie razowe spaghetti)
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- 10 orzechów włoskich
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 2 garście liści świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku












1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Awokado oddzielamy od pestki i przekładamy do miski.

3. Do awokado dodajemy obrane orzechy, czosnek oraz liście mięty i całość blendujemy.

4. Następnie dodajemy parmezan, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy i całość mieszamy.

5. Pesto razem z ugotowanym i odcedzonym makaronem podgrzewamy na patelni i podajemy gorące.


Pesto będzie również wyśmienicie smakować jako zimna pasta na kanapki :)


Jeśli nie przepadacie za zielonym pesto, wypróbujcie przepis na czerwone pesto z suszonych pomidorów.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...