wtorek, 30 maja 2017

Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie szpinaku z dodatkiem zielonych szparagów i jajka w koszulce.



Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 garście rukoli
- 1 czerwoną paprykę
- 3-4 pomidory malinowe
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 10 sztuk)
- 1 opakowanie gorgonzoli (200 g) jeśli gorgonzola jest dla Was zbyt intensywna, dodajcie jej mniej
- 4 jajka

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- sól i pieprz






1. Odcinamy twardą końcówkę szparagów, a następnie obieramy je do połowy ich wysokości.

2. Tak przygotowane szparagi kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm i razem z główką wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3-4 minuty.

3. W tym czasie kroimy paprykę, pomidory oraz gorgonzole w kostkę, które dodajemy do opłukanego i osuszonego szpinaku oraz rukoli.

4. Do sałatki dodajemy również ugotowane i odcedzone szparagi.

5. Następnie przygotowujemy dresing łącząc wszystkie składniki ze sobą i dodajemy go do sałatki. Całość mieszamy i przekładamy do miseczek.

6. Na wierzch sałatki podajemy jajko w koszulce przygotowane wg przepisu, który znajdziecie tutaj.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...