poniedziałek, 26 czerwca 2017

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na szybki makaron z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i gorgonzoli, który przygotujecie w 15 minut.



Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- makaron (u mnie razowe świderki)
- 8-10 suszonych pomidorów
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- połowę dojrzałego awokado
- 1/3 opakowania gorgonzoli (całe opakowanie miało 200 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- tarty parmezan do posypania na wierzch
- łyżeczkę suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku












1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Na dużej rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów podsmażamy przez 3 minuty przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory.

3. Następnie dodajemy opłukany, osuszony szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość i będzie miękki (ok. 8 minut).

4. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz gorgonzolę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty.

5. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z tartym parmezanem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...