wtorek, 4 lipca 2017

Makaron z krewetkami


Cześć Wszystkim! :)

Dzisiejsza propozycja to moje ulubione robale w bardzo pikantnej wersji podane z makaronem! 😁



Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:

- porcję makaronu (u mnie razowe świderki)
- 250 g krewetek (u mnie czerwone argentyńskie)
- 1 lampkę białego wina
- garść kolorowych pomidorków koktajlowych
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżkę masła
- sól i pieprz do smaku












1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy ogon, wyciągamy jelito, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w internecie znajdziecie wiele tutoriali jak prawidłowo oczyścić krewetki).

3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło oraz olej (dzięki olejowi masło się nie spali) i przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek).

4. Dalej na patelni lądują krewetki, które smażymy z obu stron przez 1 minutę.

5. Do zrumienionych krewetek dodajemy przekrojone na pół pomidorki i smażymy jeszcze przez minutę.

6. Następnie wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dusimy, aż wino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron.

7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni, aż wino utworzy gęsty, oblepiający makaron sos. Gotowe!


Jeśli lubicie krewetki sprawdźcie również jak przygotować sałatkę z krewetkami w pomarańczowym sosie.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...