Cześć Wszystkim! :)
Dzisiejsza propozycja to moje ulubione robale w bardzo pikantnej wersji podane z makaronem! 😁

Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- porcję makaronu (u mnie razowe świderki)
- 250 g krewetek (u mnie czerwone argentyńskie)
- 1 lampkę białego wina
- garść kolorowych pomidorków koktajlowych
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżkę masła
- sól i pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy ogon, wyciągamy jelito, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w internecie znajdziecie wiele tutoriali jak prawidłowo oczyścić krewetki).
3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło oraz olej (dzięki olejowi masło się nie spali) i przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek).
4. Dalej na patelni lądują krewetki, które smażymy z obu stron przez 1 minutę.
5. Do zrumienionych krewetek dodajemy przekrojone na pół pomidorki i smażymy jeszcze przez minutę.
6. Następnie wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dusimy, aż wino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron.
7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni, aż wino utworzy gęsty, oblepiający makaron sos. Gotowe!
Jeśli lubicie krewetki sprawdźcie również jak przygotować sałatkę z krewetkami w pomarańczowym sosie.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza