środa, 12 lipca 2017

Pesto z cukinii i anchois

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pikantne pesto z dodatkiem cukinii i anchois w połączeniu z makaronem chow mein. Zamiast niego oczywiście można użyć zwykłego makaronu spaghetti.



Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- porcję makaronu chow mein
- małą cukinię
- 6 filetów anchois
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół papryczki chili bez pestek
- 2 łyżki oleju
- pieprz do smaku















1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy czosnek oraz posiekaną papryczkę chili.

4. Następnie dodajemy startą cukinię i podsmażamy do miękkości przez ok. 10 minut.

5. Podsmażoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy 3 fileciki anchois i delikatnie blendujemy.

6. Całość przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy pozostałe fileciki anchois, chochlę wody z gotowania makaronu, a następnie odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu i gotowe!


Jeśli lubicie makaron z pesto, spróbujcie również pesto z awokado i mięty.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...