poniedziałek, 11 września 2017

Pomidory po prowansalsku

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na bardzo łatwą i aromatyczną przystawkę w postaci pomidorów zapiekanych z bułką tartą i serem mozzarella.



Do przygotowania 6 porcji będziemy potrzebować:

- 3 mięsiste pomidory
- 1 kulkę mozzarelli
- 8 łyżek bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii, tymianku oraz posiekanego koperku
- szczyptę soli i pieprzu
- olej do smażenia plus odrobinę oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego















1. Pomidory kroimy na pół w poprzek gniazd nasiennych, a następnie przekładamy je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

2. Tak przygotowane pomidory oprószamy odrobiną soli oraz pieprzu.

3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.

4. Następnie dodajemy bułkę tartą, całość wszystko mieszamy i podsmażamy jeszcze przez krótką chwilę.

5. Tak przygotowaną bułkę tartę przekładamy na pomidory, a na wierzch układamy kawałki mozzarelli.

6. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...