środa, 18 października 2017

Pesto z czerwonych buraków

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na buraczane pesto, które podałam z makaronem, serem feta i prażoną ciecierzycą. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak przygotować prażoną ciecierzycę, koniecznie kliknijcie tutaj.

Do przygotowania porcji pesto potrzebujemy:

- 1 ugotowanego, obranego ze skórki buraka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyki oliwy z oliwek
- sok z 1/3 cytryny
- szczyptę granulowanego czosnku do smaku
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
- porcję makaronu
- garść słonecznika
- odrobinę sera typu feta
- prażoną ciecierzycę (przepis znajdziecie tutaj)










1. Buraka blendujemy na gładką masę.

2. Następnie dodajemy do niego parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość mieszamy i otrzymujemy gotowe pesto.

3. Tak przygotowane pesto dodajemy do odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Dla urozmaicenia na moim talerzu znalazł się również ser feta, słonecznik oraz prażona ciecierzyca.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...