wtorek, 10 października 2017

Pieczarki faszerowane bazyliowym pesto i serem pleśniowym


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na aromatyczną przystawkę w postaci pieczarek faszerowanych bazyliowym pesto z dodatkiem sera camembert i słonecznika.



Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy:

- 1 opakowanie pieczarek do grillowania (5 szt.)
- 1 opakowanie świeżego pesto bazyliowego (120 g)
- 1 opakowanie sera pleśniowego camembert (120 g)
- garść nasion słonecznika
- sól i pieprz
- olej

















1. Pieczarki obieramy, płuczemy i osuszamy, a następnie układamy  w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

2. Tak przygotowane oprószamy solą oraz pieprzem, po czym nakładamy do nich porcję pesto.

3. Pieczarki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.

4. 5 minut przed końcem pieczenia na grzyby dodajemy porcję sera pleśniowego i ponownie wstawiamy do piekarnika.

5. Gotowe pieczarki posypujemy nasionami słonecznika.


SMACZNEGO! :)


Pesto możecie również przygotować w domu według przepisu, który znajdziecie tutaj.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...