wtorek, 17 października 2017

Pstrąg łososiowy z mozzarellą i pomidorami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pstrąga łososiowego zapiekanego z serem mozzarella i pomidorami.


Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy:

- filet pstrąga łososiowego ok. 300 g
- 1 kulkę mozzarelli
- 1 pomidora 
- sok z połowy cytryny
- 2 łyki oleju z suszonych pomidorów
- szczyptę suszonej bazylii
- sól i pieprz


1. Najpierw odcinamy skórę pstrąga, a następnie płuczemy i osuszmy rybę.

2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżką oleju z suszonych pomidorów, a następnie przekładamy do niego pstrąga.

3. Rybę skrapiamy drugą łyżką oleju oraz sokiem z cytryny. Oprószamy również solą i pieprzem.

4. Na wierzch pstrąga układamy plasterki mozzarelli i pomidora. Całość ponownie oprószamy solą i pieprzem oraz bazylią.

5. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...