środa, 8 listopada 2017

Klasyczny hummus

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na prosty i smaczny przepis na hummus, który w bardzo łatwy sposób wykonacie w swoim domu.


Do przygotowania potrzebujemy:

- 1 puszkę ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czubatą łyżkę pasty tahini
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżeczki kuminu
- sól do smaku


1. Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do blendera, a następnie dodajemy resztę składników i całość blendujemy przez chwilkę (tak jak u mnie) lub na bardzo gładką masę (w zależności od upodobań). Wówczas dodajcie trochę więcej wody.

Tak przygotowany hummus możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...