środa, 29 listopada 2017

Tagliatelle z boczniakami i szpinakiem


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na makaron z dodatkiem boczniaków i szpinaku.



Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:

- porcję makaronu
- 1 opakowanie boczniaków (250 g)
- 3 garście szpinaku
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę sosu sojowego
- po pół łyżeczki wędzonej, słodkiej oraz ostrej papryki
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczkę masła
- 1 łyżkę oliwy











1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Na rozgrzanym tłuszczu (masło + olej) przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie paski grzyby (wzdłuż blaszek), które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę.

4. Gdy woda odparuje dodajemy szpinak, słonecznik, sos sojowy oraz przyprawy i całość smażymy do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

5. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.


SMACZNEGO! :) 


Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...