poniedziałek, 27 listopada 2017

Zapiekanka z cukinią i brokułem


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na sycącą zapiekankę z cukinią i brokułem z dodatkiem kuminu oraz kurkumy.



Do przygotowania potrzebujemy:

- porcję makaronu
- 1 brokuł
- 1 małą cukinię
- 2-3 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 kulkę mozzarelli
- 1 duże opakowanie śmietany 18% (400 g)
- sok z połowy cytryny
- po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, granulowanego czosnku, oregano i ziół prowansalskich
- szczyptę chili
- szczyptę pieprzu cytrynowego i soli
- olej do smażenia











1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Brokuł podzielony na małe różyczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 min. Następnie brokuł odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachował swój zielony kolor.

3. Cukinię kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu na złoty kolor.

4. Odcedzony makaron, brokuł oraz usmażoną cukinię przekładamy do dużej miski, do której dodajemy śmietanę, cytrynę, słonecznik oraz przyprawy.

5. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli.

6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.


SMACZNEGO! :)


Jeśli lubicie brokuły, spróbujcie również makaronu z brokułami w serowym sosie.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...