wtorek, 5 grudnia 2017

Burgery z batata i kaszy kuskus

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na wegetariańskie burgery z batatów oraz kaszy kuskus.



Do przygotowania 4 burgerów potrzebujemy:

- 1 batata
- pół szklanki kaszy kuskus
- 1 łyżkę pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżkę mąki
- garść posiekanej kolendry
- po 1 łyżeczce kuminu, granulowanego czosnku oraz wędzonej słodkiej papryki
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia











1. Batata zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 50 minut.

2. W tym czasie myjemy oraz  kroimy wszystkie dodatki do burgera. U mnie była to rukola, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki oraz ser cheddar.

3. Następnie przygotowujemy ulubiony sos. Do burgera z batatów w szczególności polecam guacamole, ale pasować też będą tzatziki lub sos tysiąca wysp.

4. Kuskus przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu.

5. Upieczonego batata obieramy ze skóry, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.

6. Z powstałej masy lepimy burgery, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...