poniedziałek, 18 grudnia 2017

Makaron z kalmarami w sosie maślanym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na makaron z kalmarami w delikatnym sosie cytrynowo-maślanym. Jeśli lubicie dania z owocami morza, koniecznie sprawdźcie również przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym.



Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:

- porcję makaronu
- 200 g mrożonych kalmarów
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili bez pestek
- sok z połowy cytryny
- 2-3 chochle wody z gotowania makaronu
- świeży szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżkę oleju











1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła z oliwą, a następnie podsmażamy przez minutę posiekany czosnek i papryczkę chili.

3. Kolejne na patelni lądują mrożone kalmary, które podsmażamy do czasu, aż wyparuje nadmierna ilość wody.

4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, wodę z gotowania makaronu oraz drugą łyżkę masła.

5. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy, aby smaki dokładnie się połączyły, przyprawiamy, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy ze świeżym szczypiorkiem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...