czwartek, 7 grudnia 2017

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na sałatkę dla fanów jajek, tuńczyka oraz awokado!



Do przygotowania porcji dla 3-4 osób potrzebujemy:

- 1 opakowanie mix sałat
- 1 puszkę tuńczyka
- 1 awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku

Do przygotowaniu sosu potrzebujemy:

- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczkę musztardy Dijon
- 1 łyżeczkę miodu
- sól i pieprz do smaku








1. Jajka gotujemy na twardo, czyli przez ok. 7 min od momentu zagotowania wody.

2. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.

3. Do dużej miski przekładamy mix sałat, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki koktajlowe oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka.

4. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.

5. Sałatkę przekładamy na talerz, dodajemy połówki ugotowanych jajek oraz posiekany szczypiorek.

6. Na koniec wszystko oprószamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu, gotowe!


SMACZNEGO! :)


Spróbujcie też równie sycącej sałatki z boczkiem i awokado.

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...