niedziela, 14 stycznia 2018

Burger z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na wyborne burgery z soczewicy, kaszy jaglanej oraz marchewki.



Do przygotowania 4 burgerów potrzebujemy:

- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 łyżkę mąki
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- po 1 łyżeczce granulowanego czosnku, kuminu i wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku

- 3 szklanki wody do gotowania soczewicy z kaszą


(Szklanki miały pojemność 200 ml)







1. Soczewicę oraz kaszę jaglaną gotujemy przez ok. 15 min do miękkości.

2. W tym czasie obieramy marchewkę, którą ścieramy na grubych oczkach. Następnie przekładamy ją do dużej miski.

3. Odcedzoną soczewicę i kaszę przekładamy do miski z marchewką. Kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

4. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy, a następnie lepimy burgery. Burgery łatwiej będzie formować, jeśli natłuścicie dłonie odrobiną oleju.

5. Tak przygotowane burgery wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

6. Po 20 minutach burgery przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10 minut.


Do burgera dodałam ulubione dodatki oraz sos tzatziki.

Spróbujcie również burgerów z batata i kaszy kuskus lub burgerów z dorsza.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...