wtorek, 16 stycznia 2018

Pieczone fajitas z warzywami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na warzywne fajitas przyprawione szczyptą kuminu i wędzonej papryki.



Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy:

- 5 gotowych placków tortilli (u mnie pełnoziarniste)
- 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g/240 g po odsączeniu)
- 1 puszkę soczewicy
- 2 czerwone papryki
- 1 opakowanie pieczarek (500 g)
- 300 g przecieru pomidorowego
- 250 g tartego sera mozzarella
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki
- po pół łyżeczki kuminu oraz ostrej papryki
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę oleju do smażenia







1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i oprószamy solą, aby szybciej puściły wodę.

3. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę i całość podsmażamy jeszcze przez 10-15 min, aby papryka zmiękła (w razie potrzeby należy dolać pół szklanki wody).

4. Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę, sok z limonki oraz przyprawy.

5. Ostatni na patelni ląduje przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

6. Gotowy sos próbujemy i jeśli potrzeba ponownie doprawiamy.

7. Na połowie tortilli układamy starty ser, porcję farszu i ponownie porcję sera. Placek składamy, dociskamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut, aby rozpuścił się ser.


Gotowe fajitas podajemy z kwaśną śmietaną!

Spróbujcie również klasycznych fajitas z kurczakiem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...