wtorek, 27 lutego 2018

Dal z czerwonej soczewicy


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na rozgrzewający dal, czyli indyjski gulasz z czerwonej soczewicy.



Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować:

- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 2 puszki wody
- pół puszki suchej czerwonej soczewicy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, przyprawy shoarma i słodkiej papryki
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki cukru
- szczyptę chili
- sól do smaku
- 1 łyżeczkę oleju kokosowego










1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.

2. Dodajemy wszystkie przyprawy sypkie, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez krótką chwilę.

3. Następnie dodajemy pomidory, wodę oraz soczewicę. Do odmierzania tym razem zamiast szklanki użyłam puszki po pomidorach :)

4. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Na końcu dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną w szklance z 2 łyżkami gotowego dal. Gdybyśmy dodali śmietanę bezpośrednio do garnka, mogłaby się zwarzyć.

Dal świetnie smakuje z podpłomykami, chlebkiem naan lub podpieczoną tortillą.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...