wtorek, 6 lutego 2018

Najlepszy pad thai z krewetkami

Cześć Wszystkim! :)

Trochę czasu zajęło mi opracowanie idealnych proporcji na pad thai. Metodą prób i błędów  dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepszy (moim zdaniem) pad thai z krewetkami! :)



Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:

- porcję makaronu ryżowego
- 200 g mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczkę chili bez pestek
- 1 jajko
- 1 łyżkę sezamu
- kiełki rzodkiewki
- szczypiorek
- garść prażonego słonecznika
- połowę cytryny
- 1 łyżkę oleju
- 1 łyżkę masła
- świeżo mielony pieprz

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 5 łyżeczek pasty z tamaryndowca
- 4-5 łyżeczek miodu (w zależności od rodzaju miodu)
- sok z połowy limonki


1. W szklance łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.

2. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

3. Krewetki płuczemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku.

4. Na rozgrzanym tłuszczu (olej + masło) podsmażamy przez minutę posiekany czosnek i papryczkę chili.

5. Następnie dodajemy krewetki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.

6. Do zrumienionych krewetek dodajemy jajko i całość energicznie mieszamy przez kilka sekund, tak by jajko się ścięło, ale żeby nie powstała jajecznica.

7. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos oraz sezam. Całość podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.

8. Ostatni na patelnie ląduje makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.

9. Pad thai podajemy z posiekanym szczypiorkiem, odrobiną kiełek i uprażonym słonecznikiem,. Na koniec całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...