środa, 21 lutego 2018

Orientalny dorsz pieczony


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pieczonego dorsza w stylu orientalnym.



Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować:

- 350 g dorsza

Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować:

- 4 łyżki oleju
- 1 łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego oraz sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki sezamu
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- szczyptę chili i świeżo mielonego pieprzu









1. Dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą.

3. Dorsza obtaczamy w marynacie i wstawiamy na min. godzinę do lodówki.

4. Zamarynowanego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 15 minut.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...