wtorek, 20 lutego 2018

Pieczona fasola w sosie pomidorowym

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pieczoną fasolę w pomidorowym sosie z dodatkiem papryki, sera typu feta i świeżej bazylii.



Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:

- 1 puszkę białej fasoli
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 1 czerwoną paprykę
- 1 żółtą paprykę
- pół opakowania sera typu feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklankę wody
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku











1. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez ok. 10 min aż zmięknie.

2. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz wodę i całość dusimy pod przykryciem przez następne 10 min.

3. Jako ostatnia na patelni ląduje odcedzona ciecierzyca, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę.

4. Po godzinie ściągamy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

5. Upieczoną ciecierzycę podajemy z pokruszonym serem typu feta i świeżą bazylią.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...