poniedziałek, 26 lutego 2018

Zapiekane tortille faszerowane fasolką i szpinakiem

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na sycące danie dla całej rodziny!



Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- 6 gotowych placków tortilli
- 1 opakowanie świeżego szpinaku (300 g)
- 200 g mrożonej fasolki
- 200 g mrożonej marchewki
- 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
- 100 g sera cheddar
- 3 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, kuminu i kurkumy
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

- 1 puszkę krojonych pomidorów
- po pół łyżeczki kuminu, kolendry oraz cukru
- 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku



1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy posiekany czosnek, po czym dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość.

2. Następnie dodajemy mrożoną fasolkę i marchewkę. Całość podsmażamy ok. 15 min, aż warzywa zmiękną.

3. W tym momencie przygotowujemy sos pomidorowy blendując pomidory z puszki i doprawiając pozostałymi składnikami. Sosu nie trzeba podgrzewać!

4. Do usmażonych warzyw dodajemy rozdrobniony ser ricotta, następnie wszystko doprawiamy i dokładnie mieszamy.

5. Tak przygotowany farsz przekładamy na placki tortilli, które zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym.

6. Tortille polewamy z wierzchu przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posypujemy startym serem cheddar.

7. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut, aż rozpuści się ser.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...