środa, 21 marca 2018

Krem z białych warzyw


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na prosty krem z białych warzyw z odrobiną gałki muszkatołowej i słodkiej żurawiny.



Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować:

- 1 mały kalafior
- 2-3 ziemniaki
- 1 białą pietruszkę
- 1 por (tylko jego białą część)
- ćwiartkę selera
- 1,5 litra wody (możecie użyć bulion)
- 1 kostkę rosołową
- pół szklanki mleka
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- szczyptę gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku











1. Wszystkie warzywa płuczemy i obieramy. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, natomiast resztę warzyw kroimy w kostkę.

2. We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową, po czym dodajemy wszystkie warzywa.

3. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 min, do miękkości.

4. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem.

5. W misce mieszamy mleko, śmietanę i chochlę gotowego kremu. Następnie całość przelewamy do zupy.

6. Krem przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Krem podałam z uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca i suszoną żurawiną.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...