wtorek, 6 marca 2018

Pieczony łosoś z pomarańczami


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na delikatnego łososia w sosie pomarańczowo-cytrynowym.


Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować:

- 500 g filetu z łososia
- 1 pomarańcze (połowę zużywamy do marynaty, połowę kroimy w plasterki)
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz

















1. W szklance mieszamy ze sobą sok z połowy pomarańczy, sok z połowy cytryny i łyżkę oliwy.

2. Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na 4 równe części.

3. Tak przygotowaną rybę przekładamy (skórą do dołu) do naczynia żaroodpornego i polewamy wcześniej przygotowaną marynatą.

4. Kolejno oprószamy łososia solą oraz pieprzem, obracamy (skórą do góry) i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

5. Przed upieczeniem rybę obracamy (skórą do dołu), układamy plasterki pomarańczy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut.

Gotowego łososia oprószamy posiekanym koperkiem i podajemy.

Sosem, który pozostał po usmażonej rybie możemy okrasić ziemniaki, ryż, czy tak jak w moim przypadku makaron. 


SMACZNEGO! :)


Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...