środa, 28 marca 2018

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na kolejną odsłonę sałatki z tuńczykiem. Poprzednią wersję z suszonymi pomidorami znajdziecie tutaj.



Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować:

- 1 woreczek ryżu (u mnie kolorowy)
- 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoik mieszanki marchwi, kukurydzy i groszku
- 1 słoik czarnych oliwek (200 g/ 75 g po odsączeniu)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego
- sól i pieprz czarny do smaku


1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Oliwki kroimy w plasterki i przekładami do miski.

3. Następnie do miski przekładamy odsączoną mieszankę warzyw, odsączonego tuńczyka i odcedzony, ugotowany ryż.

4. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, przyprawiamy, mieszamy i gotowe.

Sałatka najlepiej smakuje na zimno!


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...