wtorek, 20 marca 2018

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i pieczarkami

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na ziemniaczaną zapiekankę z dodatkiem boczku i pieczarek.



Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować:

- 3-4 ziemniaki
- 150 g wędzonego boczku
- 250 g pieczarek
- starty ser cheddar
- posiekany koperek
- granulowany czosnek
- sól i pieprz do smaku
- olej














1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. W tym czasie na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę przez ok. 10 min.

3. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, oprószamy solą, by szybciej puściły wodę i całość smażymy przez kolejne 10 minut.

4. Usmażone pieczarki i boczek obficie doprawiamy pieprzem.

5. Ugotowane i odcedzony ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i oprószamy sporą szczyptą granulowanego czosnku.

6. Na wierzch przekładamy usmażony boczek z pieczarkami i całość posypujemy startym serem cheddar.

7. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut.

8. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżym koperkiem.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...