poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Buraczane burgery

Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na burgery z czerwonych buraków i soczewicy podane z bazyliowo-majonezowym sosem.



Do przygotowania 8 porcji potrzebujemy:

- 2 ugotowane, czerwone buraki
- 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu)
- 6 czubatych łyżek mąki
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- po 1 łyżeczce mielonego czosnku oraz kolendry
- szczyptę chili
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- olej do smażenia

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

- 2-3 łyżki gotowego bazyliowego pesto
- 2 łyżki majonezu









1. Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Do buraków dodajemy odsączoną soczewicę, mąkę, słonecznik oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

3. Masę przekładamy porcjami na rozgrzany tłuszcz, formując kotlety i smażymy z obu stron do zrumienienia.

4. Usmażone kotlety odsączamy na papierowym ręczniku, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut, aby "doszły" wewnątrz.

5. W tym czasie przygotowujemy bazyliowy sos i szykujemy dodatki do burgera. U mnie był to ser mozzarella, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony oraz kiełki rzodkiewki.


Spróbujcie również burgerów z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...