wtorek, 8 maja 2018

Pieczone szparagi z warzywami


Cześć Wszystkim! :)

Dziś zapraszam na pieczone szparagi z dodatkiem pomidorków, oliwek oraz odrobiny parmezanu.



Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy:

- pęczek zielonych szparagów
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść zielonych oliwek nadziewanych migdałami
- kilka listków bazylii
- tarty parmezan
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- szczyptę soli i pieprzu













1. Zielone szparagi płuczemy, osuszamy i odcinamy twarde końcówki (ok. 2-3 cm), a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. Do szparagów dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odsączone oliwki.

3. Całość polewamy sosem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy, posiekanego czosnku oraz przypraw.

4. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy w sosie i wstawiany do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut.

5. Upieczone warzywa posypujemy tartym parmezanem oraz porwanymi listkami bazylii.


Spróbujcie również szparagów zapiekanych w boczku.


SMACZNEGO! :)

Polecany post

Szybki falafel

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. W klasycznej wersji falafele przygotowuje si...